Es pot guanyar una discussió? El dilema de Charlie Hebdo
Si analitzem a fons qualsevol tema polèmic que generi discussió descobrirem quelcom sorprenent. En realitat els dos bàndols o interlocutors no parlen del mateix!!
Veiem-ho amb un exemple.
Els recents atemptats a la redacció de Charlie Hebdo han propiciat el debat sobre els límits de la llibertat d’expressió. Així, de forma simplificada, trobem un bàndol que argumenta que s’han de respectar les religions i els seus profetes, mentre que trobem un altre bàndol que defensa la llibertat d’expressió per sobre de totes les coses. Llavors, si ens hi fixem, uns parlen de respecte a la religió i uns altres de llibertat d’expressió, és a dir, coses que són diferents! Com es poden apropar posicions entre dos bàndols que no parlen del mateix?
Un altre exemple molt clar el trobem amb els toros. Uns parlen de festa nacional mentre que els altres parlen de tortura animal. Una altra vegada es construeixen dues realitats diferents entre si que no tenen possibilitat d’apropament.
En definitiva, l’única manera d’arribar a acords és que algun dels dos bàndols accedeixi a parlar sobre el que proposa l’altre. És a dir, en el segon exemple, que els partidaris dels toros parlin sobre tortura, o que els contraris parlin de tradició i festa nacional. Això resulta molt difícil en la majoria dels casos, ja que les persones solem tenir uns valors i unes creences molt arraigades que ens impedeixen construir la realitat de forma més flexible. I tot i així, el més probable és que es consideri que un valor és superior a l’altre. Per exemple, que tot i que els toros siguin una festa nacional i una tradició, el fet que sigui una tortura hauria de prevaldre en la seva valoració o, pel contrari, que en ser una festa nacional el demés queda en segon pla.
Així doncs, si alguna vegada et trobes en una discussió tingues això en compte i examina si en el fons les dues parts esteu parlant del mateix o no. Pot ser que estiguis immers en un bucle sense sortida!!